Rangos szakmai díjat kaptak dendrológus munkatársaink

A Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége fennállásának 25 éves jubileuma alkalmából rangos szakmai elismerést kapott Tóth Imre tanszékünk címzetes egyetemi docense és Sütöriné dr. Diószegi Magdolna a tanszék adjunktusa.

A Vácrátótra, a Nemzeti Botanikus Kertbe összehívott Ünnepi Közgyűlésen 2017. dec. 13-án először adták át a szövetség szakmai díjait.
A Semper Vireo díjat Dr. Debreczy Zsolt, Tálas László, Tihanyi György és Tóth Imre, a Pro Hortis díjat Fráter Erzsébet és Sütöriné dr. Diószegi Magdolna vehette át az ünnepi közgyűlésen.
A díjakat dr. Mózes Csaba az FM Erdészeti és Vadgazdálkodási Főosztályának helyettes vezetője, Kósa Géza, a MABOSZ elnöke és Zsigmond Vince, a szövetség főtitkára adta át.

A Semper Vireo díj a szövetség nagydíja.
A díj elnevezése gróf Ambrózy-Migazzi Istvánhoz, a Jeli és a Malonyai Arborétum alapítójához kötődik, akire a magyar gyűjteményes kerti szakmai közösség, mint a szakma egyik legnagyobb alakjára feltétlen tisztelettel és elismeréssel tekint. A díj elnevezése kifejezi, hogy az abban részesülők kiemelkedő módon járultak hozzá a magyar gyűjteményes kertek „örök virulásához”. A Semper Vireo díj természetes személynek, a magyar gyűjteményes kertekért, mint nemzeti kincsekért végzett, hosszan tartó és eredményes, értékteremtő, követésre méltó munkásságért adományozható.
A díjjal bronz plakett és díszoklevél jár. A bronz plakett alkotója Asszonyi Tamás Munkácsy Mihály-díjas szobrász- és éremművész.

A Pro Hortis díj a szövetség szakmai díja.
Természetes személynek, illetve kollektívának vagy intézménynek adományozható, gyűjteményes kertben elért jelentős, példamutató szakmai eredményért. A díjjal díszoklevél jár.
Az oklevelek alkotója Szyksznian Wanda Ferenczy Noémi-díjas grafikusművész.

<képek és szöveg: Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége>

magyar