Gyakorlati képzés a Tanszéken

Összefüggő szakmai gyakorlat

Az összefüggő szakmai gyakorlattal kapcsolatos szabályokat és nyomtatványokat a Kertészettudományi Kar honlapján találják meg a hallgatóink.

Gyakorlati képzés a tanszéken

Hallgatóink már a kötelező tárgyak megkezdése előtt is szerezhetnek nálunk szakmai ismereteket, a Dísznövények ültetése és gondozása I-II. és A díszfaiskola gyakorlati fogásai I-II. tárgyakat például kimondottan nem kertészeti szakközépiskolában tanult hallgatónknak ajánljuk a képzés elején, hogy betekintést nyerjenek a szakmai gyakorlat alapvető fogásaiba. Szintén igen népszerű tárgyunk A virágkötészet gyakorlati fogásai című "C" tárgy, mely elsősorban gyakorlati jellegű, és a florisztikában járatlan hallgatók is bátran felvehetik.

A főiskolai képzésben részt vevő hallgatók elsőként a Munkáltató gyakorlat c. tantárgy során vesznek részt Tanszékünk gyakorlati képzésében, majd a naposi szolgálat (Kertészeti gyakorlati fogások I-II. tárgyak) keretében hetente egy napot töltenek gyakorlati helyszíneinken.

Az "A" tárgyak keretében részben üzemlátogatásokkal, részben munkáltató gyakorlatokkal minden hallgatónk megízlelheti a dísznövényekkel való munka örömét és tapasztalhatja a munkával töltött nap jóleső fáradtságát. A munkáltató gyakorlatokon hallgatóink a Budai Arborétumban illetve a Soroksári Kísérleti Üzem és Tangazdaság Díszfaiskolájában vesznek részt, ahol a két félévben a tantervhez kapcsolódó témájú foglalkozásokat szervezünk.

A Növényházi dísznövénytermesztés tárgy kapcsán egynyári- és évelőnövény-ismereti gyakorlatot tartunk a Margitszigeten, ahol már a növényalkalmazás és a dendrológia területére is van alkalmunk elkalandozni.

Az őszi félév gyakorlati programjába mindig beillesztjük a nemzetközi jelentőségű Hortus Hungaricus Kertészeti Szakkiállítás és Vásár meglátogatását, ahol nem csak a hazai, de a nemzetközi szakma is képviselteti magát.

Az okleveles kertészmérnök szakos hallgatók Szabadföldi dísznövénytermesztés tárgyához a Szarvasi, Tiszakürti és Kámoni Arborétum, valamint a szombathelyi PRENOR Díszfaiskola meglátogatása is hozzá tartozik, mint ahogy látogatást teszünk az egyik legnagyobb hazai kertészeti csomagküldő szolgálat, a Starkl Kft. szombathelyi üzemében is. A főiskolai szak hallgatói az Alsótekeresi Faiskolát látogathatják meg.

És mindez még csak a kezdet! Szakirányos - és a "B" és "C" tárgyainkat választó más szakirányra járó - hallgatóinkat Szeged, Kecskemét, Bordány, Tata, Szomód, Érd, Győr, Kistölgyfapuszta, Tahi, Szigetszentmiklós, Dabas, Békásmegyer legfontosabb díszkertészeti cégeihez kísérjük el, valamint látogatást teszünk velük a főváros legfontosabb szakmai helyszínein.

magyar